Als ambassadeur van de Onderwijscoöperatie…

Ruim anderhalf jaar ben ik nu werkzaam als ambassadeur van de Onderwijscoöperatie. Door mijn werkzaamheden voor het CNV kwam ik in aanraking met de coöperatie en werd ik enthousiast over wat de coöperatie allemaal te bieden heeft voor het onderwijs. Al snel werd duidelijk dat de nadruk van onze voorlichtingen zou komen te liggen op de herziene wet beroep Leraar met daaruit voortvloeiend het lerarenregister.

Enthousiast ging ik op pad en werd, voornamelijk op social media verrast met de weerstand die het register bij leraren opriep. Als leraar in het mbo voor cluster zorg was ik al bekend met het BIG register. Het beschermt patiënten tegen ondeskundig en onzorgvuldig handelen door zorgverleners. Mede door deze wet zijn mijn collega docenten verpleegkunde geregeld met elkaar in gesprek hoe ze hun bekwaamheid bij kunnen houden zodat we onze studenten zo breed en actueel en innovatief mogelijk opleiden. Je mag je immers niet zomaar verpleegkundige noemen, daarvoor moet je bevoegd zijn, bekwaam blijven en dus aantoonbaar iets voor doen.
Ik merk dat mijn collega’s daar trots op zijn. Terecht.

Door de weerstand werd ik kritisch naar de wet, het register en de coöperatie

Als ambassadeur van de Onderwijscoöperatie voelde ik me soms een lijsttrekker van de PvdA tijdens de afgelopen verkiezingen. Ik wil een verhaal vertellen waarin ik geloof, maar had moeite met het vinden van belangstellenden. Enerzijds vanwege de weerstand, anderzijds omdat leraren geen idee hadden waar ik het over had. Door de weerstand werd ik kritisch naar de wet, het register en de coöperatie. Toch bleef ik enthousiast vanwege de essentie van de Onderwijscoöperatie, door wat het allemaal al biedt en wat het kan bieden.  Wanneer het register leerlingen beschermt tegen ondeskundigheid en onzorgvuldig handelen door de niet bevoegde en bekwame leraren (bij)scholing te bieden biedt dat vertrouwen in het onderwijs voor de toekomst. Het register is een middel dat niet voor administratieve rompslomp moet zorgen, maar wel de wet dient te ondersteunen.

Het is tijd voor de deelnemersvergadering om koers te gaan bepalen

Er veel gezegd en gebeurd. Zelfs tijdens het schrijven van dit stuk (05-12-’17) werd ik verrast in de ‘mbo today’ te lezen over de plannen van Slob de invoering van het register opnieuw vooruit te schuiven. Het begint letterlijk zo nu en dan wat te duizelen.  Het is tijd voor de deelnemersvergadering om koers te gaan bepalen en dat gebeurt dus al.
Als ambassadeurs blijven we leraren informeren over de actualiteit van de  herziene wet en de Onderwijscoöperatie. Daarnaast blijven we vooral luisteren naar de leraren in het land en koppelen dit terug naar de Onderwijscoöperatie en de deelnemersvergadering. Alleen gaat dat sneller maar, ik blijf erin geloven, samen komen we verder.

Over de blogger

John Doe

Albert-Jan Aartsen

Rijn IJssel
Docent omgangskunde in't mbo | ambassadeur Onderwijscoöperatie | social media ROC Rijn IJssel | redacteur personeelsblad | presentator van uiteenlopende evenementen profit / non-profit …

Plaats een reactie

Andere blogposts