Kommacommunicatie

Voordat de docenten de lokalen gaan inrichten voor de open dagen op onze school krijgen we eerst een trainingsochtend.

De tips die we vandaag krijgen zijn gericht op de communicatie met ontregelde jongeren. Ontregeld in de zin van: niet luisteren en gehoorzamen, maar een eigen plan trekken terwijl een docent/ouder anders verwacht.

Omgaan met jongeren is in het onderwijs teveel gericht op ‘kommacommunicatie’. De communicatie die we voeren richt zich op het feit dat ontregelde jongeren een ‘opening voelen’ om te blijven communiceren, discussiëren en daarmee blijven ze weerstand bieden. Een zin met een komma dus, de zin is niet af. Het gesprek wordt niet afgerond en de leerling blijft ‘maar doorgaan’. Ontregelde leerlingen zijn gebaat bij puntcommunicatie. Geef een kort antwoord terwijl je de leerling niet aan blijft kijken (daarmee vraag je namelijk non-verbaal om instemming) en ga over tot de orde van de les.

Gisteren liep ik er tegenaan, bij een nieuwe klas uit mijn nieuwe halfjaarrooster. ‘Mevrouw, ik heb het af, nu mag ik zeker wel weg?’ vraagt een meisje in de computerzaal. Ik zei ‘nee, en ik snap dat je dat jammer vind’. Het meisje reageert superverbaasd en schreeuwt heel hard: ‘Waarom niet? Echt belachelijk! Ik mag bij andere leraren altijd de les uit als ik iets af heb!’ Ik zeg rustig: ‘nee is nee’ en loop weg naar een andere leerling met een vraag.

In Amerika wordt de kommacommunicatie ‘cold reading’ genoemd. Het is het soort communicatie waarin je instemming blijft zoeken van een ander. Dit is een cruciale factor in het wel of niet slagen om ontregelde jongeren aan te spreken op gedrag. Blijf je hangen in je kommagedrag, dan wordt het steeds lastiger om met deze jongeren om te gaan.

Hans Kaldenbach (auteur, trainer) en Amar El Ajjouri (acteur, trainer) geven een training over het omgaan met ontregelde jongeren.

Over de blogger

John Doe

Maud Philippen

Mendel College Interconfessionele Scholengemeenschap Voor Mavo Havo Vwo
Mijn naam is Maud Philippen (1970) en ik werk sinds 2002 als docent bij het Mendelcollege in Haarlem. Ik geef beeldende vakken op het tweetalig vwo (Engels) en Kunst &Design op de m…

Plaats een reactie

Andere blogposts